‘giet it oan?’

De  22 rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden hebben de koppen nog niet bij elkaar gestoken of de meeste Nederlanders maken al bekend wanneer de elfstedentocht plaats vindt. Nu heb ik begrepen dat de uiteindelijke datum bekend wordt gemaakt door de voorzitter. Pas nadat hij de verlossende woorden: ‘It giet oan!’ heeft uitgesproken is het zeker dat de tour ook daadwerkelijk door gaat. Op dit moment ‘Giet er dus nog niks oan.’

Ik besef nu wat ijskoorts is. Op het moment dat er gemeld wordt dat er wat hoofden van een rayon bijeen gaan komen, slaat het ijlen bij vele Nederlanders toe. Hun lichaamstemperatuur stijgt naar, pak hem beet boven de 40 graden, waarbij ze Koning winter vooral smeken om nog meer bevroren dagen. Op twitter werken mensen zich in het zweet om over de datum van gedachten te wisselen: ‘Aankomende vrijdag vindt de elfstedentocht plaats!.’ Waarop een ander dan weer een replay geeft: ‘Nee joh! Zondag moet je in Friesland zijn dan gaat het gebeuren, ik weet het zeker!’ Er zijn zelfs mensen die twitteren dat ze al een vrije dag ingepland hebben: ‘Ja geweldig!, maandag heb ik vrij genomen om de hele dag naar de Elfstedentocht te kunnen kijken.’ Deze waanzin allemaal door hoofden die nog bij elkaar moeten komen. Er is een hoofd die vandaag zelfs nog tot aan zijn nek door het ijs  gezakt is, op een plaats waar de deelnemende schaatsers langs zouden moeten komen. Maar hee, de elfstedentocht komt er al zakken we met zijn allen door het Friesche ijs heen.

Hotels in Friesland worden plat gebeld voor reserveringen. Ook bij bungalowketen Landal GreenParks, waarvan er twee in Friesland gevestigd zijn, ontstaan er telefoonontploffingen. Het ijs heeft nog niet eens de nodige dikte van 15 cm, duidelijk ijskoorts.. De bellers zetten vooral in op aankomend weekend. Wat voor toestanden geeft dat dan wanneer de ‘tocht der tochten’ net na het weekend gereden wordt? Ontslag nemen is een optie. De nodige feestartikelen van het EK twee jaar geleden zitten, vermoed ik, al in de koffers; oranje hoeden , de meest malle maskers, klompen vers uit het vet, en ik vrees dat die verrotte vuvuzela’s ook niet zullen ontbreken.

Frappant dat het geklaag over het winterse weer ook meteen omslaat: ‘Fuck die kou!, nu hoeft het al niet meer de winter is zowat al voorbij’, is spontaan vervangen door: ‘Toe Koning winter, laat het nog wat harder vriezen. Al hangen de ijspegels aan onze wenkbrauwen, glijden we vijftig keer met onze fiets tegen een muur aan, het geeft allemaal niet. Het voornaamste is dat, met alle botbreuken die we mogelijk kunnen oplopen, de Elfstedentocht door gaat.’

Vanavond tijdens de nieuwsuitzending krijgen we een verslag te zien van de Friesche rayonhoofden. (voorzien van Nederlandsche ondertiteling) Ik ben ontzettend benieuwd naar wat dat teweeg gaat brengen. Stel je voor dat de voorzitter het oan let gieten, zou dan heel het speculerende, twitterende spul onder de koorts en al, meteen naar Friesland vertrekken? Wanneer er voor al deze mensen  geen slaapplaatsen meer zijn, dan stel ik voor dat ze met zijn allen een occupy kamp opslaan. Zit je er als de tocht onverhoopt gecanceld wordt toch met een doel.  Daarbij heeft de wereld juist deze ijskoorts mensen nodig. Ze zijn zo zeker van hun zaak, wat hun betreft kan alles. Ik zeg: Friesland Boppe!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s